Rozdíly mezi realitním makléřem a "real estate buyer's agentem" – vše, co potřebujete vědět

Když se rozhodneme vstoupit do světa nemovitostí, ať už jako prodávající nebo kupující, brzy zjistíme, že cesta k úspěšné transakci vede přes různé profesionály. Mezi nejvýznamnější patří realitní makléř a "real estate buyer's agent" (agent pro kupujícího). Jaký je ale mezi nimi skutečný rozdíl a který z nich je ten pravý pro nás? Podívejme se blíže na každou z těchto rolí a odhalme, co přesně mohou nabídnout v procesu koupě nebo prodeje naší nemovitosti.


Pokud se chcete dozvědět více o tomto tématu, neváhejte a poslechněte třetí epizodu našeho Československého nemovitostního podcastu, kam zavítal Marek Cifr a přiblížil nám při rozhovoru zmíněné pojmy.

Kdo je realitní makléř?

V České republice i na Slovensku zastává realitní makléř nezastupitelnou roli v procesu koupě nebo prodeje nemovitostí. Jeho hlavním úkolem je sloužit jako odborník a poradce, který vede klienty skrze složitý proces transakcí, ať už jako zástupce prodávajícího nebo kupujícího. Realitní makléř je zde, aby nám pomohl najít nejlepší možné nabídky, řešil inspekce a ujistil se, že každá naše koruna je investována moudře.


Jak by měl vypadat správný realitní makléř jsme rozebrali už v jednom z našich předešlých článků.

Výběr správného realitního makléře je klíčový. V České republice a na Slovensku se od makléřů očekává, že budou své klienty informovat s maximální otevřeností a že jejich zájmy budou vždy na prvním místě. Zkušený makléř by měl zvládat komplexní transakce s lehkostí a zajistit, aby byl každý aspekt prodeje či nákupu proveden s důrazem na detail a spravedlnost pro všechny zúčastněné strany.

Kdo je "real estate buyer's agent"?

Na druhé straně stojí agent pro kupujícího, který je pro kupujícího průvodcem při nákupu nemovitosti. Jeho úlohou je najít vhodný dům nebo byt, vyjednat nejlepší cenu a zajistit, aby kupní smlouva byla v zájmu kupujícího. Díky němu máme jistotu, že někdo zkušený pečuje o naše potřeby a chrání naše zájmy během celého procesu koupě.

Na rozdíl od tradičního realitního makléře, který může zastupovat jak prodávající, tak kupující stranu, agent pro kupujícího je speciální figura, která v České republice a na Slovensku může mít méně definovanou roli než například ve Spojených státech amerických (USA).  Agent pro kupujícího je termín, který není v České republice a na Slovensku tak běžný jako například v USA, ale funkce makléře, který pracuje především pro kupujícího, existuje.

Kterého z nich si vybrat?

Výběr mezi realitním makléřem a agentem pro kupujícího nemusí být jednoduchý. Jak poznáme, kdo je ten pravý pro naši situaci? Základem je porozumění našim potřebám. Pokud prodáváme, realitní makléř s dobrou pověstí a prokázanými výsledky může být klíčem k úspěchu. Naopak, pokud kupujeme, hledání agenta, který je specializovaný právě na kupující, může přinést užší zaměření a hlubší pochopení našich priorit. 

Výběr mezi realitním makléřem a agentem pro kupujícího by měl odpovídat našim specifickým potřebám a situaci. Měli bychom tedy zvážit nasledující aspekty.


Pokud prodáváme: makléř je jako šachista, který strategicky přemýšlí o každém kroku, aby maximalizoval naše zisky z prodeje. Pomůže nám s cenotvorbou, marketingem, prohlídkami a jednáními, využívající rozsáhlé znalosti místního trhu a trendů. Třeba si pamatovat, že dobrý makléř dokáže prodávat nejen nemovitosti, ale také vizi a styl života, který s nemovitostí souvisí.


Pokud kupujeme: agent pro kupujícího je jako osobní detektiv nemovitostí, který pečlivě vysleduje náš ideální domov, sleduje naše priority a chrání naše zájmy. Poskytne nám kompletní analýzu trhu, srovnávací hodnoty podobných nemovitostí a odborné rady, které nás provedou procesem koupě bez překážek.

Důležitým aspektem je také osobní chemie. Je nezbytné, aby jsme si s makléřem nebo agentem "sedli", jelikož s nimi budeme trávit nemalou část našeho času a budeme se otevřeně bavit o našich financích, přáních a potřebách.

Příklad z praxe

Představme si mladý pár, Jana a Markétu, kteří se rozhodli koupit svůj první společný domov. Mají jasnou představu o tom, co hledají: moderní byt v centru města s dobrým přístupem k veřejné dopravě a obchodům, ideálně do 5 milionů Kč.

Vzhledem k tomu, že Jan a Markéta hledají konkrétní typ nemovitosti a jsou nováčky na trhu, agent pro kupujícího by byl pro ně ideální volbou. Soustředil by se na jejich specifické potřeby a hledal by nemovitosti, které odpovídají jejich kritériím a rozpočtu.

Jak to prakticky probíhá? Agent pro kupujícího najde pro Jana a Markétu několik bytů, které splňují jejich požadavky. Organizuje pro ně prohlídky, poskytne jim poradenství ohledně ceny a kvality nemovitostí, a pomůže jim s vyjednáváním a celým procesem koupě.

Proč ne realitní makléř? V tomto případě, kdy Jan a Markéta hledají byt pro sebe a nemají co prodat, není potřeba využívat služeb realitního makléře, jehož volba je ideální pro situace, kdy je potřeba prodat stávající nemovitost, což zde není případ.​

Srovnání realitního makléře a agenta pro kupujícího

Realitní makléř

Agent pro kupujícího

Několik tipů na závěr

Efektivní a otevřená komunikace s naším realitním zástupcem je základem úspěšné spolupráce. Zde je několik tipů, jak zajistit, že naše interakce povedou k požadovaným výsledkům.


Stanovme si pravidelnou komunikaci: ujasněme si, jak často a jakým způsobem budeme s naším makléřem nebo agentem komunikovat. Někteří klienti upřednostňují týdenní e-mailové shrnutí, zatímco jiní dávají přednost krátkým denním telefonátům.


Definujme si cíle a očekávání: zajisťme si, aby obě strany přesně věděly, co od spolupráce očekávájí. Diskutujme o cenových hranicích, časových rámcích, prioritách a všem, co je pro naše rozhodnutí klíčové.


Dávejme zpětnou vazbu: netřeba váhat poskytnout našemu makléři nebo agentovi zpětnou vazbu o tom, co dělají dobře a co by mohli zlepšit. Otevřený dialog může značně zlepšit efektivitu naší spolupráce.


Komunikace by měla být vždy dvousměrná. Kvalitní makléř nebo agent nás bude pravidelně informovat o všech novinkách a vývoji situace, aby si byl jistý, že jsme vždy o krok vpřed.


Pro více tipů z oblasti nezapomeňte sledovat náš pravidelný měsíční newsletter, kde informujeme o nových publikacích blogových článků. .

Seznam použité literatury:

Československý nemovitostní podcast. 2023. Díl #3 Marek Cifr - Lidé vůbec netuší, co se stalo a že by měli překopat své business modelydíl 3. řada 1 [online]. Dostupné zde.

YADAV, CH. 2023. Realitní agent vs. realitní makléř: Rozdíl a srovnání​ [online]. Dostupné zde.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho se svými přáteli!
Chcete se dozvědět více ze světa investic a nemovitostí? Registrujte se zdarma na naši online konferenci!

Online konference

NA TÉMA

STABILNÍ INVESTIČNÍ PŘÍLEŽITOSTI NA DNEŠNÍM NEMOVITOSTNÍM TRHU

7. SRPNA
18:00
ONLINE
1. ÚNORA
18:00
ONLINE

Registrujte sa zadarmo