Rozhovor Juraj Sutoris a Jakub Flek: jaké jsou možnosti zapojení se do trhu nemovitostí?

Kromě tradičního nákupu nemovitostí existuje celá řada jiných prostředků a nástrojů, jak se do dění trhu s nemovitostmi zapojit. Blíže o těchto možnostech si povídá nás obchodní ředitel, Ing. Jakub Flek, MSc., v rozhovoru v našem Československém nemovitostním podcastu s Jurajem Sutorisem.

Poschlechnout si díl

Rozhovor

Jakub Flek: dobře, zajímá mě podrobnější rozdělení různých investičních prostředků a nástrojů, které mohou investoři v současné době využít pro zapojení se do nemovitostního trhu, a to nejenom prostřednictvím přímého nákupu nemovitostí. Jaké jsou možnosti spolupodílení se například v různých investičních skupinách, jaké jsou mezi nimi rozdíly a kde vidíš v současném trhu největší potenciál?

Juraj Sutoris: toto téma je velmi rozsáhlé. Máš pravdu, že existují různé crowdfundingové platformy, kde si investoři mohou uložit své prostředky, přičemž dnes se často nabízí výnosy okolo deseti procent. Je to zajímavá možnost, ale myslím si, že je důležité myslet na diverzifikaci. Nejsem si jistý, zda bych investoval do něčeho jiného než do nemovitostí. Jako...krypto, o tom jsme si povídali, jsem měl před tím, ale teď už nemám a ani už o tom nechci slyšet. Pro mě to je velmi nepředpokládaný artikl a nevyznám se v tom. Takže jsem u cihel, to je můj denní chleba. To je oblast, kde se cítím doma. Záleží také na definici toho, kdo je investor. Je to někdo, kdo se chce něco naučit v oboru, nebo chce být spíše pasivní?

Jakub Flek: ​často se investoři nechtějí v oblasti investic příliš vzdělávat, mají prostředky a zvažují možnosti v kryptoměnách. Samozřejmě to beru s nadsázkou, ale opravdu bych nikomu nedoporučoval investovat do kryptoměn. Je to podobné jako hazard v kasinu. Je dobré se také zamyslet nad tím, když kupujete akcie nějaké společnosti. To, že jejich služby využíváte, neznamená automaticky, že jste ideální investor. Například u společností jako Tesla nebo Apple mnoho lidí chápe, jak tyto firmy fungují a využívají jejich produkty. U kryptoměn to ale často tak není.

Juraj Sutoris: ok, takže chce být pasivní investor, dobře. Je důležité si předem definovat kritéria, podle kterých se budu rozhodovat. Já už vím, jak to funguje. Většinou je velmi důležité zjistit, kdo stojí za daným projektem a jakým způsobem je zajištěn. Pokud například společnost, která mi má zhodnocovat peníze, není ani vlastníkem nemovitosti, kde plánuji investovat, byl bych opatrný a zeptal bych se na speciální podmínky. Vždy se dá něco domluvit, jedná se o obchod. Obchodní podmínky jsou k tomu, aby se daly vyjednat. Dále bych se zeptal na vizi společnosti a podíval bych se na její historii a možná bych své rozhodnutí zvážil i na základě svých finančních možností a selského rozumu.

Jakub Flek: ​​myslel jsem, že tady vyzdvihneš, že když se to zavádělo nebo když byl zrod tohoto konceptu crowdfundingu, považoval jsi to za nějakou formu investice, protože tady máme různé nástroje od dluhopisů, zápůjček až po vyšší formy jištění, například zástavu nemovitosti. Toto hodně využíváme v naší skupině, to znamená, že investor nám svěří peníze, my mu nabídneme fixní zhodnocení, ale zároveň má zástavu na konkrétní nemovitosti.

Juraj Sutoris: ideální model. My to tak budeme mít taky.

Jakub Flek: no a co ten crowdfunding?

Juraj Sutoris: tento přístup je skvělý pro retailového investora. Je zde jedna výhoda, a to extrémní rychlost. Můžeš to dělat odkudkoliv, i ze zahraničí, a investovat i malé částky peněz. Víš přesně, na čem jsi, ale jak jsem zmínil na začátku, je důležitá diverzifikace. Kdybych měl milion, nedal bych ho všechno do jedné investice. I kdybych měl milion a chtěl spolupracovat s námi, řekl bych: "Dobře, ale investujme jen část." Protože nikdy nevíš, co se může stát a není dobré mít všechna vajíčka v jednom košíku.

Jakub Flek: ano, souhlas.

Juraj Sutoris: pokud nejde o celý činžák v Praze, tak se to v průběhu času nemusí vyplatit, to chápu. V Česku je nyní asi 5 milionů spoluvlastnických podílů a na trh vstupuje mnoho subjektů. Chci, aby naše společnost Sutoris Invest měla stabilní postavení na tomto trhu. To, co jsem se naučil a co jsem mnoho let dělal pro někoho jiného, i z vlastních zkušeností v různých pozicích, nyní využívám ve společnosti, která má ambici být v první top trojce do dvou let.

Jakub Flek: mimochodem, bude to tady zaznamenáno v podcastu, takže za dva roky si ho poslechnu znova.

Juraj Sutoris: je to tak.

Jakub Flek: nikdy nevíš, kdy zakopneš.

Juraj Sutoris: může se stát cokoliv a přesvědčit někoho, aby investoval milion do tvé společnosti, není tak těžké. Ale realitní trh je malý a pokud to chceš dělat správně, neměl bys tohle doporučovat. Možná je to kontroverzní názor, možná si tím podřezávám větev, ale s čistým svědomím bych to nikomu nedoporučil.

Jakub Flek: ​vždy záleží na formě zajištění. Pokud firma disponuje dostatečným majetkem a má nízké nebo optimální zadlužení, aby byla schopna splnit své závazky, je to klíčové. Jako investor, pokud získáš nějaké další ručení, je to velmi individuální záležitost, si myslím.

Juraj Sutoris: rozhodnutí je založeno na těch parametrech. Samozřejmě, podmínky pro investici 100 tisíc korun do společnosti jsou jiné než v případě, když do ní investuješ 3 miliony korun.

Jakub Flek: tři miliony korun jsou dnes jakýmsi přelomovým bodem. Pokud investuješ částku menší než tři miliony, jsi v pozici retailového investora a řídíš se pravidly, která stanovuje daná firma. Když však investuješ více než tři miliony, do značné míry už můžeš pravidla ovlivňovat ty sám.

Juraj Sutoris: je to tak, je to tak. A já vždycky chci, aby se v tom investor cítil komfortně a abychom vydělávali peníze společně.

Jakub Flek: ​tak jo, mockrát děkuju.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho se svými přáteli!
Chcete se dozvědět více ze světa investic a nemovitostí? Registrujte se zdarma na naši online konferenci!

Online konference

NA TÉMA

STABILNÍ INVESTIČNÍ PŘÍLEŽITOSTI NA DNEŠNÍM NEMOVITOSTNÍM TRHU

29. KVĚTNA
18:00
ONLINE
1. ÚNORA
18:00
ONLINE

Registrujte sa zadarmo