Jak začít investovat do nemovitostí?

Kde začít?

Pokud plánujete investovat do nemovitostí je důležité si v první řadě vyhradit čas na definování svých investičních cílů. Ujasnit si jestli hledáte dlouhodobý růst hodnoty, nájemní příjem nebo kombinaci obojího. Jasné stanovení Vašich cílů Vám pomůže směrovat Vaše investiční rozhodnutí. Tyto cíle by měly být konkrétní a časově ohraničené, aby se Vám lépe nastavovaly a uměly jste si měřit jejich plnění. Cíle si můžete samozřejmě měnit dle vývoje Vaší životní a finanční situace.

Dále je důležité, abyste si byli vědomi Vaší finanční situace na stanovení rozpočtu – kolik chcete/můžete investovat? Posuďte svou finanční situaci a zajistěte si pevné zázemí. Zaplaťte dluhy s vysokým úrokem, založte si nouzový fond a zlepšete svoje kreditní skóre. Investování do nemovitostí často vyžaduje kapitál a proto je důležité mít svoje finance v pořádku. Základem však není mít vysoký obnos peněz hned na začátku, důležité je mít stabilní počáteční sumu, kterou s postupem času můžete zvyšovat v dlouhodobém horizontu.

Určete, kolik si můžete pohodlně dovolit investovat do nemovitostí. Zvažte své úspory, potenciální možnosti financování a úroveň rizika, které jste ochotni přijmout. Stanovení rozpočtu Vám pomůže blíže specifikovat Vaše investiční možnosti. Při začátcích je vhodné volit nižší částky, se kterými se naučíte pohybovat se v investičním prostředí nemovitostí. S přibýváním zkušeností a znalostí se pak budete cítit jistěji pokud přistoupíte k vyšším částkám.

TIP: Možnými způsoby, jak do nemovitostí investovat již od nižších částek jsou například: podílové fondy, nemovitostní fondy, crowdfunding nebo firemní dluhopisy společností investujících do nemovitostí v rámci svých aktivit (nemovitostní dluhopisy). Při těchto možnostech nevkládáte peníze do celé nemovitosti jako její jediný vlastník, ale stáváte se její spoluvlastníkem.

Když už máte srovnané priority a stanovený investiční rozpočet, informujte se o možnostech, které trh nabízí. Provádějte důkladný výzkum trhu, abyste identifikovali potenciální investiční příležitosti. Zvažte faktory jako poloha, typ nemovitosti, poptávka po nájmu a potenciál pro růst hodnoty. Navazujte kontakty s profesionály v oblasti nemovitostí, připojte se k místním skupinám investorů a prozkoumejte online platformy pro nalezení vhodných investičních nemovitostí.

Na základě Vašich preferencí si dále vyberte investiční strategii. Existuje řada investičních možností v oblasti nemovitostí, včetně nájemních nemovitostí, rekonstrukcí a prodejů (tzv. house flipping), komerčních nemovitostí, realitních investičních fondů (REITs), nemovitostních fondů, crowdfundingu nebo nemovitostních dluhopisů. Vyberte způsob zhodnocování Vašich peněz, který odpovídá Vašim cílům, toleranci rizika a dostupným finančním zdrojům podle investičního trojúhelníka. Při volbě strategie je vždy důležité myslet na diverzifikaci portfolia, o které píšeme v článku zde.

Jako nápovědu na srovnání, jaký typ investice do nemovitostí by mohl být vhodný právě pro Vás na základě různých parametrů, vkládáme tabulku.

Prozkoumejte také možnosti financování, které odpovídají Vaší investiční strategii a finanční situaci. Mohou sem patřit tradiční hypotéky, soukromí věřitelé, partnerství nebo i jiné méně tradiční metody financování. Informujte se o podmínkách, úrokových sazbách a možnostech splácení, abyste mohli udělat informované rozhodnutí.

Během celého procesu rozhodování a také během samotného procesu investování nezapomínejte, že investování do nemovitostí vyžaduje alespoň základní znalosti a porozumění trhu. Udělejte si čas na vzdělávání prostřednictvím knih, online zdrojů (jako např. podcastů), kurzů a účasti na místních akcích věnovaných investicím do nemovitostí. Zaměřte se na různé strategie, možnosti financování, tržní trendy a řízení rizik. Vaše okolí je také dobrým zdrojem informací.

Pokud se chcete investování věnovat jen pasivně a nemáte čas nad studiem trávit až tolik času, možností je i vytvoření spolehlivého týmu, který Vám s tím pomůže. Najděte si odborníky jako realitní makléře, právníky, poskytovatele úvěrů a dodavatele, kteří se specializují na investiční nemovitosti. Poskytnou Vám cenné rady, pomohou s due diligence a povedou Vás při řešení právních nebo finančních komplikací. Pokud to i situace vyžaduje, zvažte i vynaložení finančních prostředků v této části. Mnohokrát se to vyplatí z dlouhodobého hlediska. Je třeba najít balanc, mezi časem který do toho vynaložíte Vy a financemi, které do toho vložíte (např. finanční ocenění najatých odborníků z oblasti). Důležité to je také zvážit z hlediska kvality výsledku, kterého dosáhnete. Najetí odborníků však nevyřazuje Vaše vlastní vzdělávání se v oblasti investic.

Před samotným uzavřením obchodu pečlivě prověřte nemovitost. Prověřte fyzický stav, prozkoumejte finanční záznamy, analyzujte potenciál pro nájem a zjistěte si místní předpisy. Tento krok je klíčový pro zabránění drahým překvapením a zajištění toho, aby Vaše investice odpovídala Vašim cílům. Tady si případně také nechte pomoci odborníky, pokud nehodláte nad tím strávit značnou část svého času.

Pusťte se do akce a monitorujte situaci

Jakmile jste si vybrali investiční nemovitost, pusťte se do akce a proveďte nákup. Proveďte zvolenou strategii, efektivně spravujte nemovitost a neustále sledujte její výkonnost. Udržujte se informováni o změnách na trhu a přizpůsobujte svůj přístup tak, aby jste udržovali, resp. zvyšovali výnos a naopak snižovali riziko Vaší investice.

Investování do nemovitostí může být odměňující cesta, která poskytuje jak finanční stabilitu, tak příležitosti k budování bohatství. Pokud budete následovat tyto kroky a neustále rozšiřovat své znalosti, můžete začít svou investiční cestu v oblasti nemovitostí a postupně pracovat na dosažení svých finančních cílů. Pamatujte si, že trpělivost, vytrvalost a závazek vůči učení jsou klíčové pro dlouhodobý úspěch v investování do nemovitostí. Toto z našeho úhlu pohledu jako investiční skupina v oblasti nemovitostí můžeme potvrdit.

Více o tomto tématu se můžete dozvědět i v osmé epizodě našeho podcastu s Jurajem Sutorisem, který popisuje možné formy investování do nemovitostí a na co si při tom dávat pozor. Rovněž o tomto tématu hovoří i Ing. Martin Kořenek, kterého jsme také přivítali u nás v podcastu v desáté epizodě, kde se dozvíte více o tom, jak se stát rentiérem prostřednictvím investování do nemovitostí a jak si tak zajistit stabilní pasivní příjem.

Doplňující informace na téma investice do nemovitostí naleznete i v televizní reportáži CNN Prima NEWS, ve které naši jednatelé Ondřej Šaier a Jaroslav Ragas sdílejí své odborné názory.

Výše zmíněné tipy a rady vycházejí z našich osobních zkušeností jako skupiny investující do nemovitostí a zdůrazňujeme, že k investování neexistuje jeden jediný návod k tomu, jak si zajistit úspěch. Vždy je třeba brát v úvahu svou vlastní specifickou situaci. V případě jakýchkoliv otázek ohledně investování do nemovitostí nás neváhejte kontaktovat na . Velmi rádi Vám zodpovíme veškeré dotazy, které se mohou vyskytnout během Vaší investiční cesty.

Seznam použité literatury:

Investopedia. 2022. A Beginner’s Guide to Real Estate Investing [online]. Dostupné zde.

BARAKAH, Y., HUFFMAN, L. 2023. The Ultimate Guide to Getting Started in Real Estate Investing [online]. Dostupné zde.

Finex. 2023. Investice do nemovitostí - komplexní průvodce pro začátečníky [online]. Dostupné zde.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho se svými přáteli!
Chcete se dozvědět více ze světa investic a nemovitostí? Registrujte se zdarma na naši online konferenci!

Online konference

NA TÉMA

STABILNÍ INVESTIČNÍ PŘÍLEŽITOSTI NA DNEŠNÍM NEMOVITOSTNÍM TRHU

7. SRPNA
18:00
ONLINE
1. ÚNORA
18:00
ONLINE

Registrujte sa zadarmo