WIV group: co je EIA a jak jsme obdrželi schválení?

S potěšením oznamujeme, že náš projekt Nový Budimír (SK) úspěšně prošel Environmentálním posouzením vlivů na životní prostředí (EIA) a získal schválení. Tento milník je výsledkem naší pečlivé práce a závazku k dodržování environmentálních standardů. Celý proces, od sepsání návrhu až po platnost rozhodnutí, trval 3 měsíce. V dalším textu Vám vysvětlíme, co to EIA vlastně je, jeho různé typy a proč je tak v developmentu důležité.

Co je EIA a proč je důležité?

EIA je proces hodnocení potenciálních environmentálních dopadů plánovaných projektů před jejich realizací. Cílem je zajistit, aby všechny environmentální aspekty byly důkladně posouzeny a aby byla přijata opatření k minimalizaci negativních dopadů na přírodu a místní komunity. Kladný výstup tohoto hodnocení potřebuje každý projekt developmentu, který má od 100 do 500 parkovacích míst (tzv. statická doprava) nebo přesahuje obyvatelnou plochu 10.000 m². Bez obdržení schválení se projekt legálně nemůže posunout do další fáze.

Existují dva různé typy EIA

Malé EIA: tento typ je určen pro menší projekty s potenciálně menšími dopady na životní prostředí. Proces je zpravidla méně komplexní a časově náročný.

Velké EIA: tento typ je vyžadován pro rozsáhlé projekty (výrobní haly, nákupní centra apod.) s významným dopadem na životní prostředí. Zahrnuje podrobné studie, veřejné konzultace a často delší dobu hodnocení.

Průběh procesu schválení pro náš projekt Nový Budimír

Dosáhnutí schválení EIA je výsledkem několika kroků, které jsme pečlivě realizovali:

  • Screening: první krok zahrnoval určení, zda náš projekt vyžaduje malou nebo velkou EIA. Vzhledem k rozsahu a povaze projektu bylo jasné, že budeme usilovat o malou EIA.

  • Scoping: identifikovali jsme klíčové environmentální aspekty, které je třeba posoudit. To zahrnovalo dopady na místní faunu a flóru, vodní zdroje, ovzduší a kvalitu půdy.

  • Příprava EIA zprávy: shromáždili jsme všechny potřebné data a provedli jsme důkladné analýzy. Naše EIA zpráva obsahuje detailní hodnocení potenciálních vlivů a návrhy na zmírnění negativních dopadů.

  • Hodnocení a veřejné konzultace: prezentovali jsme výsledky naší EIA zprávy a zapojili jsme veřejnost a zainteresované strany do diskuse. Jejich připomínky a návrhy byly cenné a pomohly nám ještě více zlepšit náš projekt.

  • Rozhodnutí: na základě naší EIA zprávy a veřejných konzultací bylo přijato rozhodnutí o schválení projektu. To znamená, že náš projekt splňuje všechny environmentální požadavky a může pokračovat do dalších fází.

Význam pro budoucnost

Schválení malého EIA pro náš projekt představuje významný milník. Tento úspěch nám umožňuje pokračovat v realizaci projektu s jistotou, že splňujeme všechny environmentální požadavky. Těšíme se na další fáze projektu, které přinesou pozitivní výsledky pro naši společnost i životní prostředí. 

Dalším navazujícím krokem pro projekt Nový Budimír bude územní rozhodnutí a následně se začnou budovat inženýrské sítě a infrastruktura. O dalším průběhu Vás budeme informovat.

Seznam použité literatury:

WIV group. 2024. Interní materiál.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho se svými přáteli!
Chcete se dozvědět více ze světa investic a nemovitostí? Registrujte se zdarma na naši online konferenci!

Online konference

NA TÉMA

STABILNÍ INVESTIČNÍ PŘÍLEŽITOSTI NA DNEŠNÍM NEMOVITOSTNÍM TRHU

15. ŘÍJNA
18:00
ONLINE
1. ÚNORA
18:00
ONLINE

Registrujte sa zadarmo