Jak investují ženy a proč dosahují vyšších výnosů než muži?

Investování na finančních trzích je dlouhodobě vnímáno jako mužská doména. V posledních letech se však stále více žen pouští do světa investic a dosahují často vyšších výnosů než jejich mužští protějšci. Proč tomu tak je? V tomto článku se podíváme na hlavní důvody, které stojí za úspěchy žen ve světě investic.

Na úvod statistika v České republice a na Slovensku

Česká republika

Podíl investujících žen: podle průzkumu společnosti Česká spořitelna z roku 2023 tvoří ženy přibližně 35 % všech retailových investorů v ČR.

Investiční preference: ženy v ČR preferují konzervativnější investiční nástroje. Například 60 % žen investuje do podílových fondů a 25 % do nemovitostí.

Vzdělání a investice: ženy s vysokoškolským vzděláním investují častěji než ženy se středním vzděláním. Vysokoškolačky tvoří 45 % z investujících žen.

Slovensko

Podíl investujících žen: na Slovensku je situace podobná jako v ČR. Podle průzkumu Slovenské asociace investičních společností z roku 2023 tvoří ženy přibližně 30 % všech retailových investorů.

Investiční nástroje: ženy na Slovensku také preferují konzervativnější nástroje, ale roste zájem o akcie. Přibližně 55 % žen investuje do podílových fondů a 20 % do akcií.

Důchody a úspory: významný počet žen na Slovensku investuje také do důchodových fondů. Přibližně 70 % žen se účastní III. pilíře důchodového spoření.

Obecné trendy

Růst počtu investorek: v posledních pěti letech roste počet žen, které začínají investovat. Tento růst je podpořen větší dostupností informací a vzdělávacích programů zaměřených na ženy.

Vzdělávání: zájem o finanční vzdělávání roste, což se odráží v rostoucím počtu žen účastnících se kurzů a seminářů zaměřených na investování.

Zajímavost: portfolia žen si dlouhodobě vedou lépe, což dokládá studie americké investiční společnosti Fidelity z roku 2021. Když se ženy rozhodnou vstoupit do investičního světa, často dosahují lepších výsledků. Průměrný roční výkon jejich portfolií překonává portfolia mužů o 0,4 %.

Opatrnost a dlouhodobý přístup

Ženy obecně investují opatrněji než muži. Neznamená to, že se vyhýbají riziku, ale pečlivěji zvažují své investiční možnosti a často se zaměřují na dlouhodobé cíle. Tento přístup jim pomáhá vyhnout se unáhleným rozhodnutím a minimalizovat ztráty během tržních výkyvů. Výzkumy ukazují, že ženy méně často obchodují, což snižuje transakční náklady a zvyšuje jejich čisté výnosy. Ženy mají také vyšší tendenci investovat do fondů přímo propojených s environmentální udržitelností.

Rozmanitost portfolia

Ženy mají tendenci diverzifikovat svá portfolia více než muži. Investují do různých tříd aktiv, čímž snižují riziko a zvyšují pravděpodobnost stabilních výnosů. Tento přístup také umožňuje lepší odolnost portfolia vůči tržním výkyvům.

Důkladný výzkum a příprava

Před investováním, ženy často provádějí důkladný výzkum a analyzují dostupné informace. To zahrnuje studium finančních výkazů, sledování tržních trendů a konzultace s finančními poradci. Tato pečlivost a příprava jim umožňuje dělat informovaná rozhodnutí a minimalizovat rizika spojená s investováním.

Cílené investování

Mnoho žen investuje s konkrétním cílem, například spoření na důchod, vzdělání dětí nebo nákup nemovitosti. Tento cílený přístup jim pomáhá lépe plánovat a sledovat své investiční strategie. Když mají jasný cíl, je pro ně snazší držet se svého plánu a neodchylovat se od něj při krátkodobých tržních výkyvech.

Příklady úspěšných investorek ze světa

1. Abigail Johnson

Abigail Johnson je generální ředitelkou a předsedkyní společnosti Fidelity Investments, jedné z největších investičních společností na světě. Pod jejím vedením se Fidelity stala významným hráčem v oblasti finančních služeb a investování.

2. Mellody Hobson

Mellody Hobson je prezidentkou a spoluředitelkou společnosti Ariel Investments, která se specializuje na řízení investičních fondů. Je také známou advokátkou finanční gramotnosti a aktivně se angažuje v edukaci široké veřejnosti o investování.

Ženy v investování často dosahují vyšších výnosů díky své opatrnosti, důkladnému výzkumu a dlouhodobému přístupu. Jejich schopnost udržet emoční stabilitu a diverzifikovat portfolia přispívá k jejich úspěchu na finančních trzích. Investování není jen o znalostech a dovednostech, ale také o správném přístupu a strategii. Ženy mají mnoho co nabídnout a jejich úspěchy v investování jsou toho důkazem. Tento přístup může být inspirací pro mnohé z nás, a to bez ohledu na naše pohlaví.

Seznam použité literatury:

FRIEDMANNOVÁ, S. 2024. Už ne Popelky, ale Elsy. Ženy umějí být jako investorky úspěšné i vytrvalé [online]. Dostupné zde.

LOMBARD ODIER. 2024. Do women investors really think differently to men? ​[online]. Dostupné zde.

TÓTHOVÁ, L. 2008. Jaké jsou ženy investorky [online]. Dostupné zde.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho se svými přáteli!
Chcete se dozvědět více ze světa investic a nemovitostí? Registrujte se zdarma na naši online konferenci!

Online konference

NA TÉMA

STABILNÍ INVESTIČNÍ PŘÍLEŽITOSTI NA DNEŠNÍM NEMOVITOSTNÍM TRHU

4. ZÁŘÍ
18:00
ONLINE
1. ÚNORA
18:00
ONLINE

Registrujte sa zadarmo