Stručný průvodce odkupem nemovitosti formou nájmu

Odkup nemovitosti formou nájmu (ang. leaseback) nabízí jedinečné výhody jak pro prodávajícího, tak pro kupujícího, ale je důležité porozumět jeho průběhu, vhodnosti a právním aspektům. V tomto článku Vám poskytneme detailní průvodce, který Vám pomůže pochopit, jak tento proces funguje.

Co je odkup nemovitosti formou nájmu?

Jak jsme již zmiňovali v předchozím článku, odkup nemovitosti formou nájmu je moderní a flexibilní řešení pro ty, kteří potřebují prodat svou nemovitost rychle nebo hledají alternativní financování. Tento model nabízí jedinečné výhody jak pro prodávajícího, tak pro kupujícího, ale je důležité porozumět jeho průběhu, vhodnosti a právním aspektům. V tomto článku vám poskytneme detailní průvodce, který Vám pomůže pochopit, jak tento proces funguje.


Odkup nemovitosti formou nájmu je proces, při kterém prodávající uzavře dohodu s kupujícím (nebo investorem), který koupí nemovitost a následně ji pronajme zpět původnímu majiteli. Tato dohoda obvykle zahrnuje možnost odkupu zpět po určitém časovém období za předem stanovených podmínek.

Jak proces funguje?

Inicializace dohody: prodávající a kupující (investor) se dohodnou na podmínkách prodeje a nájmu, včetně nájemného, délky nájmu a ceny pro opětovný odkup. V některých případech bude prodejní cena stanovena podle tržní.

Právní přezkum a smlouvy: obě strany by měly zajistit právní přezkum dohody, aby byly ochráněny jejich zájmy. Smlouva o prodeji a nájemní smlouva musí být pečlivě vypracovány.

Uzavření prodeje: po dohodě a právním schválení se uskuteční prodej nemovitosti, přičemž kupující zaplatí kupní cenu.

Nájemní období: prodávající zůstává v nemovitosti jako nájemce a platí nájemné podle dohody.

Možnost zpětného odkupu: po uplynutí dohodnuté doby má prodávající možnost nemovitost odkoupit zpět za podmínky stanovené v dohodě.

Právní aspekty

Je důležité, aby byly smlouvy o prodeji a nájmu pečlivě vypracovány s ohledem na právní rámec, aby rovnoměrně chránily práva obou stran. Důraz by měl být kladen na jasné definování podmínek odkupu, včetně ceny a časového rámce, a dále na nájemní smlouvu, která by měla specifikovat podmínky, jako je výše nájemného, údržba nemovitosti a postup při porušení dohody.

Výhody pro prodávajíciho
  • Čas: leaseback dohoda Vám umožňuje jako prodávajícímu získat více času na hledání nového domova nebo dokončení stavby nového domova bez nutnosti stěhování.

  • Finanční prostředky: jako prodávající máte možnost například využít výtěžek z prodeje současného domova při uzavírání koupi nového domova, což může pomoci vyhnout se finančním mezerám mezi prodejem a nákupem.

Nevýhody pro prodávajíciho
  • Nájemné může být vyšší než hypotéka: jako prodávající (nájemce), můžete čelit situaci, kdy je nájemné vyšší než by byly původní měsíční splátky hypotéky.

  • Nejste vlastníkem nemovitosti: stejně jako při klasickém nájmu, je třeba počítat s tím, že i přesto, že v nemovitosti bydlíte i nadále, nejste jejím majitelem, což může omezit rozsah možných úprav na ní. Vše však závisí na smlouvě a sjednaných pravidlech užívání nemovitosti.

Výhody pro kupujícího / investora
  • Zvýšení atraktivity nabídky: nabídnutí leaseback možnosti může zvýšit atraktivitu cenové nabídky kupujícího v konkurenčním realitním trhu, zvláště pokud prodávající ještě nenašel nový domov.

  • Příjem z nájmu: kupující získává dodatečný příjem z nájmu, který může pomoci pokrýt měsíční platby hypotéky nebo poskytnout finanční polštář během přechodného období​.

Nevýhody pro kupujícího
  • Zodpovědnost pronajímatele: kupující přebírá zodpovědnosti spojené s pronajímáním, včetně údržby a oprav nemovitosti​.

  • Potenciální poškození nemovitosti: existuje riziko, že nemovitost nebude po uplynutí leaseback doby ve stejném stavu jako v době uzavření odkupu.

Pro koho je tento model vhodný?

Tento model je ideální pro majitele, kteří potřebují rychle získat finanční prostředky z prodeje své nemovitosti, ale zároveň si přejí zůstat ve svém domově. Je to také výhodné pro investory hledající příležitosti s garantovaným výnosem z pronájmu a možností budoucího zisku z revalorizace nemovitosti.

Uvažujete o prodeji své nemovitosti a hledáte tu správnou cestu? WIV group přichází s inovativním řešením ve formě přímého odkupu. Díky našemu týmu odborníků získáte podporu, která Vám pomůže najít nejvhodnější řešení odpovídající Vašim potřebám a specifickým požadavkům. Pro více informací navštivte naše webové stránky nebo se na nás obraťte přímo prostřednictvím formuláře níže. Rádi prozkoumáme možnosti, jak Vám můžeme pomoci prodat Vaši nemovitost rychle a efektivně.

Seznam použité literatury:

WIV group. 2024. Nákup nemovitostí [online]. Dostupné zde.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho se svými přáteli!
Chcete se dozvědět více ze světa investic a nemovitostí? Registrujte se zdarma na naši online konferenci!

Online konference

NA TÉMA

STABILNÍ INVESTIČNÍ PŘÍLEŽITOSTI NA DNEŠNÍM NEMOVITOSTNÍM TRHU

1. KVĚTNA
18:00
ONLINE
1. ÚNORA
18:00
ONLINE

Registrujte sa zadarmo