Dopis majiteli nemovitosti se zájmem o koupi

Při hledání nemovitosti, ať už k bydlení nebo k pronájmu, existuje několik způsobů jak najít tu ideální nemovitost pro nás. V tomto blogovém článku se zaměřujeme na dopisovou metodu. Slyšeli jste už o ní? V dalším textu objasníme, co tato metoda obnáší a jak by mohla být využitelná i pro Vás, pokud hledáte nemovitost ke koupi nebo k pronájmu.

Definice

Dopisová metoda při hledání nemovitosti je přístup, při kterém potenciální kupec či nájemník nemovitosti oslovuje majitele nemovitostí přímo prostřednictvím dopisu s cílem upozornit na svůj zájem o koupi či pronájem nemovitosti. Tato metoda je často využívána v situacích, kdy je trh s nemovitostmi nasycen a je obzvlášť obtížné najít vhodnou nemovitost prostřednictvím tradičních cest, např. realitních kanceláří. Dopisovou metodu využívají i právě realitní kanceláře při hledání nemovitostí.

Pokud byste chtěli více informací na dané téma, Jakub Flek, spolumajitel naší nemovitostní skupiny, o dopisové metodě hovoří v jedné z našich podcastových epizod s Jurajem Sutorisem. Tak neváhejte a běžte si ji poslechnout!

Postup

Dopisová metoda sestává z následujících postupných kroků.

  • STANOVENÍ KRITÉRIÍ

    Především si musíme určit, jaká nemovitost nás zajímá, vizualizovat ideální místo kde bychom rádi bydleli. Stanovíme si žádanou lokalitu, typ nemovitosti, rozlohu/velikost, zařízení, cenu a jiná další možná kritéria.

  • PRŮZKUM TRHU

    Podíváme se na nabídky v dané lokalitě a zjistíme, které nemovitosti jsou na trhu dlouho bez prodeje nebo pronájmu. Ideální je pracovat s katastrem nemovitostí, kde bychom měli být schopni najít všechny relevantní informace pro nás ke koupi vlastní nemovitosti nebo k nalezení vhodného pronájmu.

  • IDENTIFIKACE MAJITELŮ

    Využijeme veřejně dostupných databází nebo katastrálního úřadu pro identifikaci majitelů nemovitostí, které nás zajímají. Je velmi důležité, aby nám bylo jasné kdo je vlastníkem nemovitosti, abychom mohli správně adresovat dopis a také, aby náhodou nedošlo k nedorozuměním týkajících se vlastnictví.

  • NAPSÁNÍ DOPISU

    Dopis by měl být stručný, věcný a upřímný. Uvedeme v něm svůj zájem, kritéria, která jsou pro nás důležitá a naše kontaktní informace. V dopise můžeme také uvést i to, proč se právě o tuto konkrétní nemovitost zajímáme a jaký máme vztah k dané lokalitě, resp. proč zvažujeme bydlení právě tady.

  • ODESLÁNÍ DOPISU

    Dopis můžeme odeslat poštou nebo osobně doručit. Důležité je ujistit se, aby dopis dorazil k adresátovi do jeho vlastních rukou. Zde je ke zvážení doporučený dopis.

  • ČEKÁNÍ NA REAKCI

    Může se stát, že na náš dopis nikdo nereaguje, ale také můžeme mít štěstí a najít tak svou vysněnou nemovitost, aniž bychom o ni museli "bojovat" s jinými zájemci. Pokud neobdržíme žádnou odpověď, můžeme zkusit kontaktovat majitele i telefonicky, nebo rovnou navštívit danou lokalitu osobně. Při osobní návštěvě je však třeba jednat s rozvážností, abychom respektovali soukromí majitelů.

Jak to funguje?

Tato metoda je založena na osobním přístupu. Místo toho, aby jsme čekali na nabídky na realitních portálech, aktivně oslovujeme majitele a ukazujeme jim náš zájem. Někteří majitelé mohou mít zájem prodat či pronajmout svou nemovitost, ale z různých důvodů ji ještě nezveřejnili. Osobní dopis může u těchto majitelů vzbudit zájem o jednání právě s námi.

Nejdůležitější je představit se tak jací jsme. Popsat svoji situaci, představit případně naši rodinu. Cílem je, aby se majitel nemovitosti uměl s námi ztotožnit a poznal lidi, kterým svou nemovitost prodá. Lidský aspekt je při této metodě totiž nejdůležitější.

Pro další podobné tipy a triky ohledně nemovitostí sledujte náš blog, kde v dalších článcích budeme rozebírat oblast nemovitostí a investic podrobněji.

Výhody a nevýhody této metody

  • VÝHODY

    Osobní přístup: osobní dopis může vzbudit dojem individuálního
    zájmu a přímé komunikace, což může být pro některé majitele přitažlivé.

    Specifičnost: můžeme cílit přímo na nemovitosti, které nás zajímají, a není třeba filtrovat skrze velké množství online nabídek.

    Méně konkurence: dopisem můžeme kontaktovat majitele nemovitostí,
    kteří nezvažují jejich prodej přes běžné kanály, a tím se vyhneme konkurenci na tradičním trhu.

    Možnost lepší ceny: jelikož nemovitost oficiálně není na trhu, můžeme teoreticky dosáhnout lepší ceny, protože nemovitost nemá stanovenou tržní cenu.

    Přímá jednání: probíhají přímo mezi námi a majitelem, což může zjednodušit a urychlit proces koupě.

  • NEVÝHODY

    Nízká úspěšnost: mnoho majitelů nemovitostí nemá zájem prodávat, nebo nechtějí odpovídat na nevyžádanou poštu.

    Nákladovost: posílání velkého množství dopisů může být finančně náročné s ohledem na náklady na poštovné a tisk.

    Časová náročnost: tato metoda může vyžadovat značné množství času na výzkum, vyhledávání adres a samotné psaní dopisů.

    Právní omezení: v některých jurisdikcích mohou být na rozesílání nevyžádané pošty právní omezení.

    Reakce majitelů: někteří majitelé mohou být nevyžádanými dopisy obtěžováni a mohou reagovat negativně.

    Omezený dosah: dopisová metoda cílí pouze na ty majitele, které vybereme a kontaktujeme, a tím pádem nemáme přístup k nemovitostem, které jsou dostupné na otevřeném trhu.

Jak vám dokážeme pomoci?

Pokud byste se necítili komfortně a nebyli jste si jisti, kde vůbec začít při koupi nemovitosti, neváhejte se obrátit na nás. Naše skupina WIV group se v České republice zabývá nákupem a správou nemovitostí. Díky našemu dlouholetému know-how jsme schopni nalézt Váš vysněný domov a to za výrazně nižší cenu než je tržní.


Rádi vám pomůžeme a povedeme Vás celým tímto procesem, abychom společně našli přesně to, co hledáte. Níže naleznete formulář, jehož prostřednictvím nás můžete kontaktovat a my se Vám co nejrychleji ozveme.

Seznam použité literatury:

Československý nemovitostní podcast. 2023. Díl #8 Juraj Sutoris - Z ředitelského křesla v Investownu k úspěšnému rodinnému byznysu v nemovitostech. díl 8. řada 1 [online]. Dostupné zde.

TOMEK, P. 2023. Jak najít byty, pozemky nebo domy na prodej v konkrétní lokalitě​ [online]. Dostupné zde.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho se svými přáteli!
Chcete se dozvědět více ze světa investic a nemovitostí? Registrujte se zdarma na naši online konferenci!

Online konference

NA TÉMA

STABILNÍ INVESTIČNÍ PŘÍLEŽITOSTI NA DNEŠNÍM NEMOVITOSTNÍM TRHU

7. SRPNA
18:00
ONLINE
1. ÚNORA
18:00
ONLINE

Registrujte sa zadarmo