Koupit nebo pronajmout? (2/2)

Co s sebou přináší bydlení v pronájmu?

Pronájem - slovo, které pro mnohé znamená nejistotu. Podívejme se však na to ze všech stran. Mnoho lidí si řekne: “proč měsíčně platit nájem, pokud můžu stejným způsobem měsíčně splácet hypotéku s tím, že nemovitost budu po jejím ukončení vlastnit?” Tato otázka je naprosto legitimní a pro někoho to může samozřejmě být řešením.

V bydlení v pronajaté nemovitosti však vidíme mnoho příležitostí a výhod. Pokud patříte mezi lidi, pro které je důležité být flexibilní a rádi využíváte svůj čas pro jiné aktivity, přičemž jednou z nich je např. cestování, pronájem je právě pro vás. Je to nepopiratelně ideální řešení, pro mladé lidi, kteří začínají pracovat nebo jsou čerstvě po škole a chtějí se osamostatnit, začít budovat něco vlastního. Takto je bydlení v pronájmu v dnešní době u nás vnímáno většinou lidí: jako bydlení pro mladé a mladé rodiny, než se “zorientují ve světě”.

My však tento způsob bydlení vidíme jako vhodný nejen pro mladé lidi, ale kohokoli, kdo má rád svou volnost a nechce se zbytečně vázat na poměrně dlouhou dobu. A to obzvlášť teď, kdy je světová ekonomika nejistá a je vhodnější pro každého být víceméně flexibilní. Pronájem, jak jsme již zmínili, tuto flexibilitu poskytuje. Může tedy být řešením i pro početnější rodiny, které v případě změny zaměstnání rodičů, dalšího přírůstku do rodiny nebo jiných okolností mají volnost volby vhodnějšího bydlení.

Pokud se bojíte, že bydlení v pronájmu neposkytuje dostatečnou jistotu „mít střechu nad hlavou“, jsou možnosti jak se právně zabezpečit tak, aby i pro vás jako nájemce i pronajímatele bylo uzavření smlouvy komfortní a férové. Aktuálně je však pravda, že platná legislativa zvýhodňuje více nájemce než pronajímatele. O tomto tématu se můžete dozvědět více v našem podcastu.

Dalším aspektem bydlení v pronájmu je ten, že vlastní finanční prostředky, které vám zůstanou i po zaplacení měsíčního nájmu a základních potřeb lze využít k jiným účelům. Tímto máme na mysli zhodnocování peněz prostřednictvím investování do různých aktiv, o kterých jste již měli možnost si přečíst v jednom z našich předchozích blogových článků.

Jako vhodnou volbu pro zhodnocování peněz vidíme investici do nemovitostí, konkrétně do investičních nemovitostí, což je aktivita, ve které se naše skupina WIV group pohybuje a ve které má dlouholeté zkušenosti.

Jak se tedy rozhodnout co je vhodné pro mně?

Na základě toho, co jsme již zmínili v textu výše a v předchozím článku, když se budete rozhodovat mezi koupí a pronájmem nemovitosti, mějte na mysli že:

  • rozhodnutí, zda si nemovitost koupit nebo pronajmout by mělo brát v úvahu vaši finanční situaci, životní styl a osobní cíle,

  • obě možnosti vám plnohodnotně zabezpečují místo bydlení a obě vyžadují pravidelný příjem,

  • bydlení v pronájmu poskytuje nájemníkovi flexibilitu, předvídatelné měsíční výdaje a zbavení se péče o nemovitost / pronajímateli z tohoto vyplývá měsíční příjem ve výši nájmu a povinnost starat se o nemovitost, tzn. výdaje spojené se správou nemovitosti,

  • vlastnictví nemovitosti přináší zejména nehmatatelné výhody jako je pocit stability a bezpečí, hrdost něco vlastnit, potvrzení statutu ve společnosti, ale také hmatatelné výhody jako možnost daňových odpočtů,

  • pronajímání neznamená, že peníze měsíčně “vyhazujete z okna” a vlastnit nemovitost ne vždy přispívá k tvorbě a rozšiřování vlastního majetku z dlouhodobého hlediska.

V dalším článku se můžete těšit na další zajímavé a aktuální téma, kterým je investování z úhlu pohledu žen v porovnání s investičním chováním mužů.

Seznam použité literatury:

CzechCrunch. 2023. Je lepší si byt pronajmout nebo koupit? ​[online]. Dostupné zde.

FROST, G. 2023. Should I buy or rent a house? [online]. Dostupné zde.

MAJASKI, C. 2022. Renting vs. Owning a Home: What's the Difference? [online]. Dostupné zde.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho se svými přáteli!
Chcete se dozvědět více ze světa investic a nemovitostí? Registrujte se zdarma na naši online konferenci!

Online konference

NA TÉMA

STABILNÍ INVESTIČNÍ PŘÍLEŽITOSTI NA DNEŠNÍM NEMOVITOSTNÍM TRHU

24. DUBNA
18:00
ONLINE
1. ÚNORA
18:00
ONLINE

Registrujte sa zadarmo