Koupit nebo pronajmout? (1/2)

“Koupit si vlastní bydlení nebo bydlet v pronájmu?”

Tato problematika nabírá obzvláště nových rozměrů a to zejména z důvodu neobvyklé situace, ve které jsme se ocitli v roce 2020 s příchodem pandemie Covid-19. Tato sanitární krize změnila finanční situaci mnoha z nás a v některých případech i situaci bydlení. Nedlouho poté jsme měli možnost pocítit dopady i ukrajinsko-ruského geopolitického konfliktu.

Česká republika a Slovensko se nacházejí mezi zeměmi, jejichž obyvatelé měli tento konflikt možnost pocítit i z blízka a to zejména v podobě změn v situaci bydlení (ceny nemovitostí - vlastní i pronájem, ceny energií, úrokové sazby hypoték).

V dalším textu se budeme snažit přiblížit téma z naší perspektivy jako skupiny pohybující se v sektoru investic do nemovitostí. V textu vysvětlíme problematiku ze dvou úhlů pohledu: na jedné straně majitele nemovitosti a na druhé nájemníka nemovitosti.

Co to znamená vlastnit nemovitost a je to opravdu nevyhnutelné?

Je všeobecně známo, že v České republice a na Slovensku "lidé mají lásku k cihle". Obecně v těchto sousedních zemích chtějí obyvatelé vlastnit. Předešlý komunistický režim, kterým jsme si zde prošli v nás zanechal, mimo jiné i mentalitu, podle které vlastnit znamená moc a vlastnit znamená v naší společnosti statut. Výjimkou není ani touha po vlastním bydlení.

Ano, vlastní bydlení poskytuje pocit jistoty a stability, pocit “pevné střechy nad hlavou” a tento pocit i často převažuje touhu něco vlastnit a potvrdit si svůj statut ve společnosti. Pokud jste se již setkali s konceptem Maslowovy pyramidy, tak jistě víte, že v první řadě si člověk potřebuje naplnit své základní tělesné a fyziologické potřeby, které má dané od přírody. Jen po naplnění těchto potřeb se může posouvat dál a snažit se dosáhnout více (dalších 5 úrovní). Zde považujeme za nezbytné zmínit, že i když jsme si všichni lidé prakticky podobní, naše představy a přání se vždy budou do jisté míry lišit na základě našich zkušeností a hodnot. To znamená, že i interpretace této pyramidy potřeb (viz obrázek) je subjektivní podle každého z nás.

Bydlení lze zařadit do druhé úrovně této pyramidy (“Potřeba bezpečí a jistoty”) a je naprosto přirozené cítit největší pocit bezpečí a jistoty právě, když místo, kde bydlíme je v našem osobním vlastnictví. Podle našeho finančního a ekonomického ředitele Ondřeje Šaiera, pokud máte tu možnost si vlastní bydlení koupit a je to pro vás pohodlně únosné po finanční stránce, není třeba váhat a nemovitost koupit. Může se vám to vyplatit zejména z dlouhodobého hlediska, pokud myslíte na zajištění rodiny nebo sebe v již důchodovém věku.

Mnohokrát však zapomínáme, že investice do vlastního bydlení není jen jednorázovou investicí v momentě, kdy nemovitost kupujeme. Pokud nemovitost koupíme i s pomocí hypotéky, přičítají se k výdajům i pravidelné měsíční splátky. Pod pojmem investice rozumíme nejen investování peněz, ale také času, co si údržba vlastní nemovitosti vyžaduje během celého jejího užívání a bydlení v ní. Koupě nemovitosti na vlastní bydlení tedy znamená implicitně i další výdaje a také závazek a odpovědnost. Jsme také toho názoru, že dává smysl vlastní nemovitost kupovat s dlouhodobou vizí zabezpečení, ale jen tehdy, pokud víte, že je to pro vás dlouhodobě udržitelné v rámci vašeho životního stylu, vašich představ a samozřejmě finančních možností. Je to také ideální, pokud si najdete nemovitost v lokalitě, která se vám líbí a plánujete v ní dlouhodobě zůstat a založit tam třeba i rodinu.

Jako skupina v oblasti nemovitostí považujeme vlastnit nemovitost jako dobrou úschovu svých peněz. Vlastnit nemovitost totiž dává smysl i s cílem ji pronajímat. Majitel nemovitosti se tedy stává pronajímatelem. Tento způsob zajištění si pasivního příjmu se stává čím dál tím více populárnějším, i když v porovnání se západními ekonomikami jsou u nás lidé vůči němu stále skeptičtí.

Tento zdroj pasivního příjmu vidíme jako vhodný hlavně tehdy, má-li pronajímatel k dispozici již stabilní aktivní příjem a příjem z pronájmu nemovitosti slouží jako doplněk k zajištění si větší stability. Jinak řečeno, i v rámci diverzifikace, o které jsme již psali, by osoba neměla být závislá výhradně na příjmu z pronájmu. Zde však rovnou jako při vlastním bydlení si majitel udržuje odpovědnost za svou nemovitost s tím, že se mu do toho mohou započítat i výdaje navíc spojené s opotřebením nemovitosti nájemníkem nebo i s právními službami (zajištění řádné dokumentace k nájemní smlouvě).

Berouce v úvahu všechny výše zmíněné skutečnosti, z našeho úhlu pohledu je koupě vlastního bydlení řešením, pokud vyžadujete vyšší stabilitu, pocit jistoty a zabezpečení a plánujete založení rodiny. Musí to však pro vás být i finančně únosné a v žádném případě není dobrým řešením se zatěžovat a dostávat se kvůli tomu do finančních potíží. S takovými situacemi se i jako skupina v oblasti nemovitostí setkáváme poměrně často a snažíme se pomoci tam, kde se to dá. Spolu s žadateli se snažíme přijít na takové řešení, které zajistí, že nepřijdou o střechu nad hlavou a životní standard jim neklesne až tak razantně. O našich aktivitách si můžete více přečíst zde.

V druhej časti článku na tému kúpiť alebo prenajať priblížime bývanie v prenájme a všetko s tým spojené.

Seznam použité literatury:

CzechCrunch. 2023. Je lepší si byt pronajmout nebo koupit? ​[online]. Dostupné zde.

FROST, G. 2023. Should I buy or rent a house? [online]. Dostupné zde.

MAJASKI, C. 2022. Renting vs. Owning a Home: What's the Difference? [online]. Dostupné zde.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho se svými přáteli!
Chcete se dozvědět více ze světa investic a nemovitostí? Registrujte se zdarma na naši online konferenci!

Online konference

NA TÉMA

STABILNÍ INVESTIČNÍ PŘÍLEŽITOSTI NA DNEŠNÍM NEMOVITOSTNÍM TRHU

7. SRPNA
18:00
ONLINE
1. ÚNORA
18:00
ONLINE

Registrujte sa zadarmo