V čem spočívá síla pravidelného investování?

Pravidelné investování (ang. dollar cost averaging - DCA), je investiční strategie, která se zaměřuje na investování pevné částky peněz v pravidelných intervalech, bez ohledu na aktuální tržní podmínky. Tato metoda má několik významných výhod, které ji činí atraktivní pro širokou škálu investorů. Pojďme se podívat na to, v čem spočívá její síla.

Minimalizace rizika tržních výkyvů

Jednou z největších výhod pravidelného investování je minimalizace rizika spojeného s tržními výkyvy. Místo pokusu o načasování trhu, což je často náročné a rizikové, pravidelně vkládáte stejné částky peněz. Tímto způsobem nakupujete více investičních nástrojů, když jsou ceny nízké, a méně, když jsou ceny vysoké. To vede k průměrování nákladů na jejich nákup, což může dlouhodobě snížit celkové investiční riziko.

Psychologické výhody

Investování může být emocionálně náročné, zvláště během období tržních poklesů. Pravidelné investování pomáhá zmírnit psychologický stres, protože nemusíte neustále sledovat trh a snažit se odhadnout správný čas pro nákup nebo prodej. Tento disciplinovaný přístup může vést k lepším dlouhodobým výsledkům, protože eliminuje impulzivní rozhodnutí ovlivněná strachem nebo chamtivostí.

Dosažitelnost a plánování

Pravidelné investování je také přístupné pro širší spektrum investorů, včetně těch, kteří nemají velké finanční prostředky k dispozici najednou. Malé, pravidelné vklady mohou časem narůst do významných částek. Navíc, tento přístup umožňuje lepší finanční plánování a rozpočet, protože můžete Vaše investice snadno zahrnout do Vašich měsíčních výdajů.

Využití složeného úroku

Jedním z nejmocnějších nástrojů v investování je složený úrok. Při pravidelném investování časem neinvestujete pouze počáteční vklady, ale i výnosy z těchto investic. To může výrazně zvýšit celkový růst Vašeho portfolia. Albert Einstein údajně nazval složený úrok "osmým divem světa" a pravidelné investování je způsob, jak tento jev maximálně využít.

Dlouhodobý horizont a trpělivost

Pravidelné investování je strategie zaměřená na dlouhodobý horizont. Trpělivost je klíčem k úspěchu, protože trhy mohou krátkodobě kolísat, ale historicky mají tendenci růst. Pokud investujete pravidelně a zůstáváte věrní Vašemu plánu, máte větší šanci dosáhovat Vašich finančních cílů.

Síla pravidelného investování spočívá v jeho schopnosti minimalizovat riziko, využít složeného úroku a usnadnit investiční proces pro široké spektrum investorů. Tento přístup podporuje disciplinu a trpělivost, které jsou klíčové pro úspěch na finančních trzích. Pokud hledáte způsob, jak začít investovat nebo zlepšit svou investiční strategii, pravidelné investování by mohlo být tou správnou volbou.

A co dál?

Pokud Vás zaujaly výhody pravidelného investování a chcete své portfolio dále diverzifikovat, zvažte investici do nemovitostí s WIV group. Nemovitosti mohou být vhodným doplňkem k Vašemu pravidelnému investování. Poskytují stabilní výnosy a snižují celkové investiční riziko. Kontaktujte nás a zjistěte, jak Vám můžeme pomoci vytvořit vyvážené a stabilní investiční portfolio.

Seznam použité literatury:

Finex. 2023. Pravidelné investování – O co se jedná? V čem je jeho síla? [online]. Dostupné zde.

OMAP Finanční skupina. 2023. Síla pravidelného investování – Dollar Cost Averaging [online]. Dostupné zde.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho se svými přáteli!
Chcete se dozvědět více ze světa investic a nemovitostí? Registrujte se zdarma na naši online konferenci!

Online konference

NA TÉMA

STABILNÍ INVESTIČNÍ PŘÍLEŽITOSTI NA DNEŠNÍM NEMOVITOSTNÍM TRHU

4. ZÁŘÍ
18:00
ONLINE
1. ÚNORA
18:00
ONLINE

Registrujte sa zadarmo