Rozhovor Václav Stehno a Jakub Flek: jak správně prověřit dodavatele?

Důležitou součástí úspěšného podnikání je pečlivé ověřování dodavatelů. V rozhovoru s Václavem Stehnem v našem Československém nemovitostním podcastu se zaměřujeme na strategie a postupy, které vám pomohou vybrat spolehlivé partnery a minimalizovat rizika spojená s dodavatelským řetězcem. Tento rozhovor je plný užitečných tipů a praktických informací pro vaše podnikatelské aktivity.

Poschlechnout si díl

Rozhovor

Jakub Flek: jaký je profil klienta, který nezaplatí za objednanou službu, s ohledem na tvé dosavadní zkušenosti s podobnými situacemi?

Václav Stehno: obvykle platí, že čím je firma větší, tím méně se zajímá o menší záležitosti. Například situace, kdy subdodavatel nedostane platbu, často záleží na rozhodnutí nižšího managementu. Profilování těchto situací je obtížné, ale v rámci naší skupiny, včetně Thierry a ostatních, pracujeme na vývoji strategií řízení rizik, abychom předem prověřili finanční stabilitu našich klientů.

Jakub Flek: ​to jsi nasměroval na mou další otázku. Jak se ty vůbec můžeš připravit na tu situaci, nebo jak si můžeš prověřit toho odběratele? Že má vůbec na to, aby ti zaplatil? Protože zálohu, tu asi složí, to zvládne, ale co když už na začátku ví, že ti nebude schopen doplatit zbytek?

Václav Stehno: zálohu ve stavebnictví obvykle nezískáš přímo, nebo pokud ano, může být vázána na bankovní garanci. Pro nově vznikající firmy může být obtížné získat tuto bankovní záruku, protože nemají dostatečné zajištění v podobě nemovitostí. To může vést k situaci, kde i přes potřebu zálohy není možné ji získat. Je důležité si uvědomit, že zálohy ve stavebnictví obvykle platí spíše na materiál než na subdodavatelské služby.

Jakub Flek: to znamená, že to nefunguje jako v developmentu, kdy ty například stavíš 20 rodinných domů a samozřejmě ne hned na začátku, ale inkasuješ zálohu až po realizaci výstavby, kdy už prodáváš ty domy.

Václav Stehno: občas se stane výjimka, kdy získáme zálohu, obvykle za bankovní garanci, avšak v 80 % případů stavební firmy zálohu subdodavatelům neposkytují.

Jakub Flek: ​to jsem vůbec nevěděl, že to je.

Václav Stehno: ​to je právě to, o čem jsem mluvil, že my jsme subdodavatel subdodavatelských systémů. Většinou ten poslední v řetězci financuje vlastně celou stavbu. Tak to je.

Jakub Flek: ​no, objednavatel se spoléhá na to, že když mu stavbu postavíte, již ji neodvoláte, když už je hotová.

Václav Stehno: ​podle zákona, když namontuji okna na tvůj rodinný dům a ty se rozhodneš je nezaplatit, nemohu je odstranit, protože jsou již trvale spojená se stavbou, která je tvá. Taková situace by vyžadovala soudní spor, který by mohl trvat několik let.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho se svými přáteli!
Chcete se dozvědět více ze světa investic a nemovitostí? Registrujte se zdarma na naši online konferenci!

Online konference

NA TÉMA

STABILNÍ INVESTIČNÍ PŘÍLEŽITOSTI NA DNEŠNÍM NEMOVITOSTNÍM TRHU

15. KVĚTNA
18:00
ONLINE
1. ÚNORA
18:00
ONLINE

Registrujte sa zadarmo