Rozhovor James Riess a Jakub Flek: negativa a pozitiva podnikání v ČR a v zahraničí

Pro úspěch v podnikání je klíčové mít ambice a motivaci, které vám umožní vyčnívat mezi konkurencí, ať už nabízíte produkt či službu. Principy podnikání jsou sice univerzální, avšak podmínky se mohou v různých zemích lehce odlišovat. Tak jak to je v různých zemích ve srovnání s Českou republikou? Na toto téma jsme diskutovali v epizodě našeho Československého nemovitostního podcastu s Jamesem Riessem, který se podělil o své bohaté zkušenosti a poskytl nám cenné informace ze svého podnikání.

Poschlechnout si díl

Rozhovor

Jakub Flek:  jaké vidíš hlavní rozdíly mezi českým a německým trhem? Zaměřme se přímo na nemovitostní sektor, nikoli na mentalitu lidí.

James Riess:  trh je v Německu větší, což nabízí širší možnosti. Čech a Němec na srovnatelných pozicích ve srovnatelných firmách si mohou dovolit koupit Mercedes, ale v České republice bude český pracovník vydělávat jen polovinu toho, co jeho německý kolega, přičemž cena Mercedesu je v obou zemích stejná. Rozdíly v možnostech a velikosti trhu znamenají, že založení multi miliardové firmy v ČR je buď velmi obtížné, nebo vyžaduje expanzi do zahraničí. Inspirativní je příběh Tomáše Cupra s Rohlíkem, který našel úspěšný byznys model v ČR a nyní ho expanduje do Evropy a Ameriky, kde je expanze usnadněna jednotnou legislativou a jazykem. V ČR je situace složitější kvůli odlišné mentalitě, kultuře a podmínkám.


Nicméně základní principy podnikání jsou univerzální. Ať už vlastním elektronický obchod v Anglii, kde platím DPH, nebo mám společnost s ručením omezeným v Německu, funguje to stejně. Vlastním firmy v České republice a kdykoliv chci založit novou firmu, obrátím se na notáře, a to bez ohledu na zemi – nikdy nejdu přímo k právníkovi.


Postup je všude stejný. Avšak jazyková bariéra může v Německu představovat výzvu, obzvláště při zakládání společnosti s ručením omezeným (GmbH), což se mi zdálo jako nejtěžší, nejhorší a nejsložitější proces ze všech podniků, které jsem založil. Vyžaduje se, abys při zápisu měl certifikovaného tlumočníka, jehož služby jsou omezené a často předražené, poptávají si třeba 15 euro za hodinu. To je v tomto ohledu obtížnější. Jakmile se ale dostaneš na německý trh, potenciál je značně větší.

Jakub Flek: pokud to převedeme na naši skupinu, vždy se mi zdálo jednodušší expandovat do oblastí, kterým rozumíme. Proto jsme začínali podnikat v ČR a expandovali na Slovensko, kde jsou trhy podobné, i když mají jinou měnu. Stále ale rozumíme mentalitě a jazyku, což usnadňuje byznysovou expanzi. Chtěl bych se tě zeptat, zda uvažuješ o dalším rozvoji firmy i mimo střední Evropu, například směrem k tak atraktivní destinaci, jakou je Dubaj.

James Riess: ohledně Dubaje, ke které ue ještě vrátím, a v kontextu mé společnosti, která investuje do nemovitostí v Německu, souhlasím s tvým názorem, že by člověk měl expandovat do oblastí, které zná. Díky mé znalosti německého trhu a byznys modelu, který v Německu aplikujeme, by naše investiční společnost, zaměřující se na nemovitosti, vůbec nevznikla, kdybychom nebyli zapojeni do stavebních projektů pro korporace v této zemi. Základem našeho úspěchu je, že díky účasti na soutěžích o projekty máme představu, kde nové stavby vzniknou. To nám umožňuje identifikovat potenciální příležitosti kolem těchto budoucích staveb, o kterých je již podepsána nájemní smlouva s dlouhodobým horizontem, a odhadnout, že během dvou až tří let na nich bude pracovat stovky pracovníků, což generuje poptávku po bydlení v této oblasti.


Ubytování pro pracovníky, kteří dojíždějí, není v Německu za posledních deset let plně adresováno, což představuje příležitost pro naši společnost. My se zaměřujeme na nákup bytů v blízkosti budoucích staveb. Pokud projekt získáme my, ubytujeme v nich naše zaměstnance; pokud projekt získá konkurence, o které víme, že bude mít stejně potřebu ubytování pro své pracovníky, nabídneme jim ubytování přímo. Díky znalosti trhu a zapojení do těchto projektů tak můžeme efektivně reagovat na potřeby ubytování.

Jakub Flek: jak funguje daňový systém? Když se podívám na Česko a Německo?

James Riess: my jako Česká republika jsme daňový ráj.  V Česku se mají podnikatelé dobře, zvláště když se podíváme na výši sociálního a zdravotního pojištění, které je ve srovnání s jinými zeměmi poměrně nízké. Většina podnikatelů platí okolo šesti a půl tisíce korun měsíčně a za tyto peníze získávají zdravotní péči na velmi dobré úrovni. Na Bali či v Egyptě, a dokonce i v Americe, sice dostanete srovnatelnou péči, ale za mnohem vyšší ceny. Co se týče daní, v České republice existuje možnost jejich legální optimalizace, což v Německu není tak snadné. V Německu je vše podrobněji kontrolované a není možné si dovolit určité účetní praktiky, které by byly přijatelné v ČR. Například ve stravovacích zařízeních je nutné nechat si vystavit speciální paragon pro účely nákladů, což dokazuje přísnější přístup k finančním a daňovým pravidlům.


Kvůli částce, třeba 150 eurům, se někdy musí strávit dalších dvacet minut čekáním, protože obsluha nemá čas. Poté, co dokumenty odesílám účetnímu, ještě je musí okopírovat a fyzicky založit. Celý proces je natolik složitý, že se mi některé věci nevyplatí uplatňovat.

Jakub Flek: ​pouze dplním. I přes získání účtenky, pouhý sken nestačí. V situaci, kdy by přišla kontrola z finančního úřadu, je požadováno předložení fyzických kopií těchto dokladů.

James Riess: souhlasím s tím, ale v Německu si určité věci rozhodně nedovolím a snažíme se všechno dělat přesně podle pravidel. Německo je známé jako byrokratický stát, kde se nejdřív vytvoří všechny potřebné dokumenty a až poté se začne s realizací. Ve Velké Británii je to úplně jinak. Pracujeme s britským managementem, který nerozumí přístupu německého managementu, kde je potřeba nejdříve mít všechny papíry v pořádku. Britové se drží hesla „udělejme to hned, nezáleží na papírech, hlavně ať je práce hotová a všichni spokojení“. A ty se ocitneš uprostřed těchto dvou přístupů, což je někdy velmi komplikované. Nejsi si jistý, koho poslouchat a jak vyhovět oběma stranám. Jeden přístup znamená dodat práci včas s rizikem problémů, druhý dodat pozdě s pokutami, ale mít jistotu, že je vše v pořádku. Takže si musíš vybrat.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho se svými přáteli!
Chcete se dozvědět více ze světa investic a nemovitostí? Registrujte se zdarma na naši online konferenci!

Online konference

NA TÉMA

STABILNÍ INVESTIČNÍ PŘÍLEŽITOSTI NA DNEŠNÍM NEMOVITOSTNÍM TRHU

15. KVĚTNA
18:00
ONLINE
1. ÚNORA
18:00
ONLINE

Registrujte sa zadarmo