Jak funguje realitní trh: základní principy, které by měl znát každý investor

1. Základní princip: nabídka a poptávka

Stejně jako v jiných sektorech ekonomiky, i na realitním trhu platí, že nabídka a poptávka jsou zásadními faktory ovlivňujícími ceny. Pokud je po nemovitostech v určité lokalitě vysoká poptávka, ale nabídka nemovitostí je omezená, ceny logicky porostou. Naopak, pokud je na trhu mnoho nemovitostí k prodeji a málo zájemců, ceny mají tendenci klesat.

Co ovlivňuje poptávku po nemovitostech?

  • Ekonomická situace: v době ekonomické prosperity lidé častěji investují do nemovitostí, což zvyšuje poptávku. Naopak v době ekonomické krize se poptávka snižuje.

  • Demografické změny: pokud do určité lokality přichází noví obyvatelé, například kvůli pracovní příležitosti nebo rozvoji infrastruktury, poptávka po nemovitostech roste.

  • Úrokové sazby: nízké úrokové sazby znamenají levnější hypotéky, což podporuje vyšší poptávku po nemovitostech.

Co ovlivňuje nabídku?

  • Stavební aktivita: pokud developeři aktivně staví nové projekty, zvyšuje se nabídka nemovitostí, což může vést ke stabilizaci nebo poklesu cen.

  • Regulace a omezení: v některých lokalitách jsou stavební povolení a regulační opatření striktní, což omezuje novou výstavbu a tím i nabídku nemovitostí.

2. Faktory ovlivňující ceny nemovitostí

Ceny nemovitostí nejsou určeny pouze nabídkou a poptávkou. Existuje řada dalších faktorů, které mohou mít na jejich vývoj zásadní vliv. Znalost těchto faktorů je důležitá pro každého, kdo uvažuje o investici do nemovitostí.

Lokalita

Lokalita je jedním z nejvýznamnějších faktorů ovlivňujících cenu nemovitostí. Oblasti s dobrou infrastrukturou, kvalitními školami, nízkou kriminalitou a dobrou dostupností veřejné dopravy bývají mezi investory žádané, což zvyšuje ceny. Naopak oblasti s méně atraktivními podmínkami mají tendenci mít nižší ceny, ale někdy mohou nabídnout zajímavé příležitosti pro investory, kteří chtějí vsadit na budoucí rozvoj dané oblasti.

Ekonomické faktory

Národní i regionální ekonomika má přímý vliv na ceny nemovitostí. Když je ekonomika silná a zaměstnanost vysoká, lidé mají více financí na nákup nemovitostí, což zvyšuje poptávku a ceny. Naopak v období ekonomické recese klesá kupní síla a tím i ceny nemovitostí.

Úrokové sazby

Úrokové sazby mají zásadní vliv na dostupnost hypoték a tím i na ceny nemovitostí. Když jsou úrokové sazby nízké, hypotéky jsou dostupnější, což zvyšuje poptávku po nemovitostech a tlačí ceny nahoru. Naopak vyšší úrokové sazby mohou odradit kupující a zpomalit růst cen.

Inflace

V období inflace mají nemovitosti tendenci růst na hodnotě, protože samotná hodnota peněz klesá. Mnoho investorů v období vysoké inflace hledá nemovitosti jako způsob, jak ochránit své finance před znehodnocením.

Vláda a politika

Regulace a vládní politika mohou ovlivnit ceny nemovitostí prostřednictvím daňových úlev, dotací na bydlení, regulací nájmů nebo stavebních povolení. Například daňové výhody spojené s vlastnictvím nemovitosti mohou podpořit investice do nemovitostí a zvýšit jejich ceny.

3. Proč některé trhy rostou rychleji než jiné?​

Není žádným tajemstvím, že některé regiony zažívají výrazný růst cen nemovitostí, zatímco jiné stagnují. Tento rozdíl je často ovlivněn kombinací několika faktorů, jako jsou demografické změny, ekonomický růst a místní infrastruktura.

Demografický růst

Města a regiony, které přitahují nové obyvatele díky lepším pracovním příležitostem nebo kvalitnímu životnímu prostředí, zažívají silný růst poptávky po nemovitostech, což tlačí ceny nahoru. Například v technologických centrech, jako je Praha nebo Brno, se poptávka po nemovitostech stále zvyšuje díky rostoucímu počtu obyvatel a zaměstnanců v technologickém sektoru.

Rozvoj infrastruktury

Investice do infrastruktury, jako jsou nové silnice, školy nebo nemocnice, mohou zvýšit atraktivitu určité lokality. Jakmile se zlepší dostupnost a kvalita života, roste poptávka po nemovitostech v dané oblasti, což vede k růstu cen.

Omezená nabídka

Oblasti s omezenou nabídkou nových nemovitostí, často kvůli stavebním regulacím nebo nedostatku prostoru k rozvoji, zaznamenávají růst cen nemovitostí. Například v centrech velkých měst, kde je obtížné najít nové stavební plochy, se ceny nemovitostí mohou vyšplhat do výšin.

Jak využít tyto znalosti při investování

Porozumění fungování realitního trhu je klíčové pro každého investora, který chce dosáhnout úspěchu. Pochopení principů nabídky a poptávky, faktorů ovlivňujících ceny nemovitostí a rozdílů mezi trhy Vám pomůže lépe se orientovat a činit informovaná rozhodnutí.

Pokud si nejste jisti, kde začít, nebo potřebujete poradit, naše skupina Vám může pomoci najít ty nejlepší investiční příležitosti. Máme zkušenosti s analýzou trhů, identifikací atraktivních lokalit a strategií, jak maximalizovat výnosy z Vašich investic. Kontaktujte nás a společně najdeme cestu, jak úspěšně zhodnotit Vaše peníze.

Seznam použité literatury:

WIV group. 2024. Interní materiál

Líbil se vám článek? Sdílejte ho se svými přáteli!
Chcete se dozvědět více ze světa investic a nemovitostí? Registrujte se zdarma na naši online konferenci!

Online konference

NA TÉMA

STABILNÍ INVESTIČNÍ PŘÍLEŽITOSTI NA DNEŠNÍM NEMOVITOSTNÍM TRHU

15. ŘÍJNA
18:00
ONLINE
1. ÚNORA
18:00
ONLINE

Registrujte sa zadarmo