Předpokládaný vývoj cen realit do konce roku 2022

Krach realitního trhu?

Nikdo z nás v současné době nedrží věšteckou kouli, aby předpověděl, jakým směrem se bude udávat realitní trh v následujících měsících. Nicméně již teď máme díky analytickému zázemí naší společnosti několik zásadních indicií, které nám umožňují detailnější vhled. 


Sazby hypoték přestaly být pro investory atraktivní, čehož využívají především novináři. Každý den slýcháme o katastrofických scénářích, které poukazují na hroutící se realitní trh. Dle našeho názoru se trh realit nehroutí, ale dělí na segmenty, které v současné době určují vývoj cen nemovitostí.

Roli hraje více faktorů

Nemovitosti, které si kupovali drobní investoři za pomoci bankovních úvěrů, se vrací zpátky na trh. Primárně díky končícím fixacím na hypotékách a prudkému navýšení úrokových sazeb, podpořených rostoucími cenami energií. V tento moment majitelé zjišťují, že původně nastavené cash-flow již nepostačuje a investiční nemovitosti přestávají být rentabilní. Nutno podotknout, že ve výrazně vyšší míře než je koupěschopná poptávka a jejich cena postupně klesá.

V případě běžného přeprodeje nemovitostí, určených k vlastnímu bydlení, se cena také snižuje, protože jednotlivci i rodiny vyčkávají. Média mluví o krachu realitního trhu, a to rozhodně není důvodem nákup uspěchat.

Komplikace pociťují všechny segmenty

Developeři teď také prožívají komplikované období. Prodlužují se čekací doby, roste cena materiálu, je k dispozici nižší počet pracujících dělníků a projekty, navzdory tržnímu očekávání, zdražují. Na mnoho projektů jsou již vytvořeny rezervační smlouvy, které mají v sobě zpravidla zakomponované inflační doložky, aby se developer ochránil před růstem cenové hladiny. Původní ceníkové ceny tedy nejsou relevantní, obdobně jako cena příchozích novostaveb na trh.

Současná situace je tedy opravdu komplikovaná a z narůstající poptávky o okamžité odkupy vnímáme, že pro mnoho majitelů nemovitostí není řešitelná jinak než okamžitým odprodejem, s možností přednostního práva zpětného odkupu. Díky vlastnímu kapitálu i spolupráci s investory jsme schopni těmto lidem pomáhat. 

A jaké jsou následky?

Naprostým protipólem je vývoj výše ceny pronájmů, o které je stále větší zájem, ovšem růst cen tomu však neodpovídá. Z naší zkušenosti můžeme konstatovat, že majitelé nájemních bytů nereflektují zvýšenou poptávku. Buď daný byt zdědili, nebo mají spolehlivého nájemníka, který je pro ně důležitější než ušlý výnos. Přestože například bydlí v nemovitosti, která má dnes trojnásobnou hodnotu než měla před deseti lety. Z ekonomického hlediska si tak majitelé dobrovolně devalvují vlastní investici.

Celou situaci bedlivě sledujeme a budeme vás o dalším vývoji informovat.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho se svými přáteli!
Chcete se dozvědět více ze světa investic a nemovitostí? Registrujte se zdarma na naši online konferenci!

Online konference

NA TÉMA

STABILNÍ INVESTIČNÍ PŘÍLEŽITOSTI NA DNEŠNÍM NEMOVITOSTNÍM TRHU

29. KVĚTNA
18:00
ONLINE
1. ÚNORA
18:00
ONLINE

Registrujte sa zadarmo