Co je developerský projekt a jaké má fáze?

Developerské projekty jsou základem moderního stavebnictví a urbanismu. Představují komplexní procesy, které vedou od počátečního nápadu až po hotovou nemovitost, připravenou k užívání či prodeji. V tomto článku se podíváme na to, co to přesně developerský projekt je, a přiblížíme si jednotlivé fáze, kterými prochází.

Co je developerský projekt?

Developerský projekt je soubor činností zaměřených na výstavbu nebo rekonstrukci nemovitostí, ať už se jedná o byty, domy, komerční prostory nebo smíšené objekty. Developer je ten, kdo celý proces řídí – od akvizice pozemků přes plánování a výstavbu až po finální prodej nebo pronájem nemovitosti. Developerské projekty jsou složité a vyžadují spolupráci s řadou odborníků, včetně architektů, inženýrů, stavebníků, právníků, realitních makléřů a dalších specialistů. Můžeme ho vnímat jako investiční záměr.

Fáze developerského projektu

1. Přípravná fáze
První fází každého developerského projektu je příprava, která zahrnuje pečlivé plánování a analýzu.

  • Průzkum trhu a lokalit: developer musí zhodnotit, zda je lokalita vhodná pro zamýšlený projekt. To zahrnuje analýzu demografických údajů, poptávky na trhu, cen nemovitostí v dané oblasti a dostupnosti infrastruktury.

  • Akvizice pozemku: po výběru vhodné lokality následuje nákup pozemku, který může zahrnovat jednání s vlastníky pozemků, přípravu smluv a řešení případných právních náležitostí, jako jsou zástavní práva nebo věcná břemena.

  • Finanční plánování a zajištění financování: klíčovým krokem je sestavení finančního plánu, který zahrnuje odhad nákladů na výstavbu a potenciální výnosy. Developer také musí zajistit financování, což může zahrnovat vlastní zdroje, bankovní úvěry nebo investice od třetích stran.

2. Projektová fáze

Po úspěšném dokončení přípravy se projekt přesouvá do fáze projektování.

  • Architektonický návrh: v této fázi se architekti a projektanti podílejí na tvorbě návrhů, které odpovídají představám developera i požadavkům trhu. Důležitá je zde rovnováha mezi estetikou, funkčností a náklady.

  • Inženýrské sítě a technické řešení: kromě architektury je nutné naplánovat i veškeré technické a inženýrské prvky, jako jsou elektrické rozvody, vodovodní a kanalizační systémy, topení a další infrastrukturní komponenty.

  • Schvalovací proces: každý developerský projekt musí projít schvalovacím procesem u příslušných úřadů. To zahrnuje získání stavebního povolení, souhlasy od dotčených orgánů a další nezbytné formality.

3. Výstavba
Jakmile jsou všechny plány schváleny a financování zajištěno, může začít samotná výstavba.

  • Zemní práce a základy: prvním krokem je příprava staveniště, což zahrnuje zemní práce, vytyčení stavby a položení základů.

  • Hrubá stavba: v této fázi vzniká samotná struktura budovy – nosné zdi, stropy, střechy a další konstrukční prvky.

  • Dokončovací práce: po dokončení hrubé stavby následují dokončovací práce, které zahrnují instalaci inženýrských sítí, omítky, podlahy, obklady, instalaci oken a dveří, malování a další finální úpravy.

  • Kolaudace: po dokončení stavby musí budova projít kolaudací, při které úřady ověřují, zda byla stavba provedena v souladu se schválenými plány a zda splňuje všechny právní a technické požadavky.

4. Marketing a prodej/pronájem
Po dokončení stavby následuje fáze, kdy je nemovitost nabídnuta trhu.

  • Marketingová strategie: developer musí připravit marketingovou strategii, která zahrnuje cílení na správnou cílovou skupinu, přípravu marketingových materiálů a propagaci projektu.

  • Prodej nebo pronájem: nemovitost může být prodána buď jednotlivým kupujícím, nebo investorům, kteří ji následně mohou pronajímat. Prodej může probíhat přímo, přes realitní kanceláře, nebo prostřednictvím aukcí.

  • Předání nemovitosti: po prodeji nebo pronájmu následuje předání nemovitosti novým majitelům či nájemcům, včetně podpisu příslušných smluv a předání klíčů.

Developerský projekt je složitý a dlouhodobý proces, který vyžaduje pečlivé plánování, odborné znalosti a koordinaci řady různých aktivit. Každá fáze má své specifické výzvy a rizika, ale také příležitosti k úspěchu. Pro developery je klíčové zvládnout všechny fáze projektu tak, aby byl konečný výsledek nejen finančně úspěšný, ale také přínosný pro komunitu a trh s nemovitostmi.

Seznam použité literatury:

WIV group. 2024. Interní materiál.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho se svými přáteli!
Chcete se dozvědět více ze světa investic a nemovitostí? Registrujte se zdarma na naši online konferenci!

Online konference

NA TÉMA

STABILNÍ INVESTIČNÍ PŘÍLEŽITOSTI NA DNEŠNÍM NEMOVITOSTNÍM TRHU

18. ZÁŘÍ
18:00
ONLINE
1. ÚNORA
18:00
ONLINE

Registrujte sa zadarmo